Humitas: Making & Eating Together | Humitas: Przygotowujemy i jemy razem
Humitas: Making & Eating Together
A collective cooking workshop with Jess Zamora-Turner
(Polish version below)
September 27th
12:00 - 14:30
Join us for a hands-on workshop to prepare and share humitas, Andean style fresh corn tamales, made with a mix of locally grown sweet corn and heirloom maíz varieties. Together we’ll husk, grind, and mix the fresh corn into a masa, then practice how to wrap the humitas in husks before steaming. We’ll close by sitting down to enjoy the meal we’ve made together. As we cook, we’ll reflect on the importance of reconnecting with corn as a plant relative, especially here in Poland, one of Europe’s most industrialized maíz landscapes, where corn is grown almost exclusively for agricultural feed and biofuel.
This workshop is an invitation to prepare a seasonal recipe, share food, and reimagine our relationship to maíz.
Suitable for vegetarians and vegans. This workshop will be in English with Polish language support available.
Registration required: jessica.zamoratb6urner@gmail.com
Important Info: Access & Parking
There is a general no car access policy at Osiedle Jazdów.
If you hold a blue badge/accessible parking permit, you may enter and park in the designated spot at the end of ul. Jazdów.
Public transport – Pl. Na Rozdrożu stop:
116, 166, 180, 503, E-2, 222, 138, 143, 151, 182, 187, 188, 411, 502, 514, 520, 523, 525
Accessibility:
The Rotacyjny Dom Kultury is accessible to people with limited mobility. The space includes a ramp and an accessible toilet (grab bars, left-side transfer).
We’re happy to work on additional access support — just let us know your needs in advance.
Contact:
Anna Kamecka
Phone/SMS: +48 500 869 413
Email: rotacyjgzphny@dks.art.pl
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Humitas: Przygotowujemy i jemy razem
Warsztaty kulinarne z Jess Zamora-Turner
27 września
12:00 – 14:30
Zapraszamy na praktyczne warsztaty, podczas których przygotujemy i podzielimy się humitas – andyjskimi tamales ze świeżej kukurydzy – z mieszanki lokalnie uprawianej kukurydzy cukrowej i tradycyjnych odmian maíz. Razem obierzemy, zmielimy i połączymy świeże ziarna w masę, a następnie nauczymy się owijać humitas w liście kukurydzy przed gotowaniem na parze. Na zakończenie usiądziemy razem, aby cieszyć się posiłkiem, który wspólnie przygotowaliśmy. Podczas gotowania będziemy rozmawiać o znaczeniu ponownego nawiązania relacji z kukurydzą jako żywym krewnym roślin, szczególnie tutaj w Polsce – w jednym z najbardziej uprzemysłowionych regionów uprawy maíz w Europie, gdzie kukurydza jest uprawiana prawie wyłącznie na paszę i biopaliwo.
Te warsztaty to zaproszenie do przygotowania sezonowego dania, dzielenia się jedzeniem i ponownego wyobrażenia sobie naszej relacji z maíz.
Odpowiednie dla wegetarian i wegan. Warsztaty odbędą się w języku angielskim z możliwością wsparcia w języku polskim.
Obowiązują zapisy: jessica.zamoraturne2ufir@gmail.com
WAŻNE INFORMACJE (DOSTĘPNOŚĆ I DOJAZD):
Na Osiedlu Jazdów obowiązuje zakaz wjazdu samochodów.
Możesz wjechać na Osiedle, jeśli masz uprawnienia do parkowania na miejscu z niebieską kopertą. Niebieska koperta znajduje się na końcu ulicy Jazdów.
Dojazd:
Autobusy: Pl. Na Rozdrożu 116, 166,1 80, 503, E-2, 222, 138, 143, 151, 182, 187, 188, 411, 502, 514, 520, 523, 5
Przestrzeń Rotacyjnego Domu Kultury na Jazdowie jest dostępna dla osób z niepełnosprawnościami ruchowymi, z przystosowaną toaletą (pochwyty, możliwy transfer od lewej strony muszli) i z podjazdem dla wózków. Inne rozwiązania dostępności staramy się zapewnić zgodnie ze zgłoszonymi potrzebami.
Kontakt: Anna Kamecka - tel/SMS: 500 869 413, r0z5otacyjny@dks.art.pl